Valley of the Bones

Valley of the Bones er den 1. spilbog ud af i alt 6 planlagte bøger i Legendar Kingdom's serien1. Legendary Kingdoms er en ny serie, udgivet her i 2019, i en åben verden, og hvor man kan tage sine karakterer med fra en bog til den næste. Verdenen minder om antikken med romerriget, Faraoer og tilsvarende, fyldt med slaveri, handel, despoter, store hære og religion.
Serien er på engelsk, og opbygningen har ligheder med Dave Morris' og Jamie Thompson's Fabled Lands2. Og hvis man vil undersøge serien lidt nærmere, kan man hente et uddrag af Valley of the Bones på seriens hjemmeside.
Som andre spilbøger er alt man behøver blyant, papir og 6 sidede terninger - gerne mange, da man ofte skal pulje sine karakterers færdigheder i et rul.
Hov sagde han karakterer? i flertal? - Ja det gjorde han, i den første bog styrer man fire karakterer, og næsten ligesom de klassiske rollespil, har hver karakter sine styrker og svagheder.

Valley of the Bones

Valley of the Bones

Wauv - hold da lige op for en spilbog. Jeg startede på Valley of the bones i går, og var fanget i en spændende verden lige med det samme.
Man starter med fire karakterer, og første udfordring er at slippe væk fra slaveri. Alle karaktererne har hver deres styrker og svagheder, og opgaven er så at få det bedste ud af gruppen - I begyndelsen mest for at overleve, men senere bliver det til sjove udfordringer.
Kampsystemet er simpelt. Hvis din karakters kampevne er 3, så rul 3 stk. 6-sidede terninger, er den 4 så rul 4 stk., 6-sidede terninger, og se om du kan slå fjendernes forsvar. Det er dog lidt ureætfærdigt for fjenderne, fordi karaktererne angriber altid først, men husk det er en spilbog, så kampsystemet skal ikke tage for lang tid at udføre.
Færdighedssystemet er ligeledes simpelt. Karaktererne kan enten lave individuelle checks, eller gruppe checks. Ved gruppe checks skal du vælge 2 karakterer i gruppen, for at se om deres færdigheder er gode nok - Igen rul nogle 6-sidede terninger (eksempelvis et gruppe "stealth" check, vælg 2 karakterer, deres færdigheder er 3+2, rul 5 6-sidede terninger for at se om de kan slå 4+ hvor 3 af terningerne skal være en success).
Færdigheder kan forbedres, når man får bedre udstyr, eller lærer ud fra de opgaver man løser - hvilket er en meget tilfredsstillende følelse - og ja, færdigheder kan overstige den initielle værdi.
Under eventyret, skal der samles spor og referencer, som resulterer i koder som A22 - En paragraph kan så sige "Hvis du har kode A22 gå til 732 ellers fortsæt med at læse..." - Dette sikrer at man ikke skal genlæse mange af paragrafferne, når man går fra sted til sted, da bogen husker "hvor man har været".
Historien er fremragende, Der er markedspladser hvor man kan købe udstyr. Man kan besøge en kro, for at hvile ud eller meditere. For eksempel får man ikke lige automatisk får sine livspoint igen, men skal hvile ud på en kro før det kan ske. Man skal samle en hær, og sikre de har god moral inden det store slag. Det siger sig selv at alt dette nok ikke lige kan være på 400 paragraffer, og ganske rigtigt denne bog har hele 903! paragraffer.


Samlet oplevelse

Fremragende spilbog, jeg er ikke igennem endnu, da min gruppe af eventyrer ikke nåede ud at et sammenstyrtende tempel - uheldige beslutninger sammen med uheldige terningerul.

 • Sværdhedsgraden er fin, men da verdenen er så stor som den er, kan det være vært at overskue hvor man skal begynde og hvor man skal gå hen. (Hint: tegn et kort...)
 • 903 paragraffer fordelt på 192 sider i bredt format
 • Gen-spils graden er helt i top, verdenen er stor - så det er bare om at prøve igen.
 • Masser af fine illustrationer til at iscenesætte verdenen.
 • Negative ting:Jeg skal godt nok lede, måske lige den lille følelse af snyd hvor alle karakterer angriber først - et inititavsystem kunne have løst det, men det er jo en spilbog - ikke et rollespil.

Anbefaling

Ja, helt klart!
Men ikke til børn, for det første er bogen på engelsk, efterfølgende er det ikke bare en bekæmp monstrene og find skatten bog - men en bog med dybde og strategi. Målgruppen er helt klart voksne.

Legendary Kingdoms (2019-..)

 1. The Valley of Bones (2019)
 2. Crown and Tower (?)
 3. Pirates of the Splintered Isles (?)
 4. The Gilded Throne (?)
 5. The Savage Lands (?)
 6. Drakehallow (?)