'TWAS The Krampus Night Before Christmas

'TWAS er den 5. spilbog i Jonathan Green's ACE1 spilbogsserie. ACE står for Agility (Behændighed), Combat (Kamp) og Endurance (Udholdendhed) som er de egenskaber man som helt besidder i bogen. Bøgerne er ikke udgivet på dansk
Alle ACE bøger er baseret på sagn og folkefortællinger (Se listen nederst), hvilket gør dem interessante både for børn og voksne. Ellers er de strukturerede som de klassiske Sværd og trolddom bøger, så man følger sig hurtigt familiær med formatet. Jonathan Green har også skrevet nogle af de senere Fighting Fantasy bøger - dog ikke nogen af dem der blev oversat til dansk - bl.a. den sidste af den klassiske serie: #59 Curse of the Mummy.

'TWAS The Krampus Night Before Christmas

'TWAS

Det starter helt typisk for et juleeventyr, vores helt ligger i sin seng og lytter efter hvornår Julemanden kommer. Men klokken slår 13! slag og der er noget som det ikke skal være, så selvfølgelig må det undersøges. Der viser sig mystiske fodaftryk, og det ender med at vores unge helt møde selvese jule-djævelen (Krampus) - som er blevet sur over at stort set ingen fejrer Krampus-nat (5. december) mere, og nu vil hævne sig på Julemanden.
Opgaven er simpel - få befriet Julemanden hurtigst muligt, således julen bliver som den plejer - men hvem kan hjælpe og hvem man stole på?

Historien er rigtig godt skrevet, Jonathan Green har gjort sin research grundigt, da mange af de personer man møder eksisterer i forskellige landes mytologier.
I forhold til Sværd og trolddom, hvor kampe baserer sig på evne, har ACE spilbøger også et initiativ, hvor den som har initiativet (helten eller monsteret) må lægge 1 til sit kampslag - det kan vise sig at være afgørende i mange situationer.
I 'TWAS har helten dog også et par specielle egenskaber: "Naughty or nice" (Slem eller sød) og "The pen is mightier" (Pennen er den mægtigste) - "Slem eller sød" er en slags, brug dit held - enten går det godt, eller også bliver det værre end det var før. "Pennen er den mægtigste" gør så helten slipper uskadt gennem farlige situationer. Man har 3 af hver specielle egenskab - men man vælger selvfølgelig selv om man vil bruge dem. Jeg oplevede bogen som langt mere spændende hvis de ikke blev brugt.


Samlet oplevelse

Fantastisk underholdende historie, jeg blev tævet af en flok troldeunger, og blev nedlagt af en strålepistols skydende robot i julemandens værksted, men kom til sidst igennem bogen efter en drabelig kamp mode selveste Krampus

 • Sværdhedsgraden kan man selv justere, alt afhængig om man benytter de specielle egenskaber. Uden disse vil jeg vurdere den til at være udfordrende
 • 500 paragraffer fordelt på 252 sider
 • Gen-spils graden er god, der er mange veje man må vælge fra - og jeg skal helt sikkert spille den igen til næste jul.
 • Fantastiske illustrationer af Tony Hough, som også har illustreret flere af de senere Fighting Fantasy bøger
 • Negative ting: Stort set ingen, et par af puslerierne (gå til paragraffen med det magiske nummer...) hen mod slutningen er ikke helt åbenlyse - mest fordi man ikke var opmærksom på at samle ledetrådene op undervejs.
 • Der er ikke det store behov for at tegne et kort, hvilket jeg personligt synes er en skam.

Anbefaling

Stort ja!
Rigtig god historie, og en fremragende spilbog.
Kan også bruges som højtlæsning for børn, hvad er mere spændende end en jule-gyser hvor selveste Julemanden bliver kidnappet af en jule-djævel.

ACE Gamebooks (Snowbooks 2015- ...)

 1. Alices Nightmare in Wonderland (2015)
 2. The Wicked Wizard of Oz (2017)
 3. NEVERLAND - Here Be Monsters! (2019)
 4. Beowulf Beastslayer (2019)
 5. 'TWAS - The Krampus Night Before Christmas (2019)
 6. Curse of the Vampire (planlagt 2020 via Kickstarter)