Mareridt

Mareridt er den 4. spilbog fra forlaget Dreamlitt's Tværveje serie1. Tværveje er en række spilbøger i forskellige universer hvor man som helten selv bestemmer handlingen.
Tværveje serien er noget af en sjældenhed, danske spilbøger der ikke er oversat fra udenlandske bøger. Som Sværd og Trolddom er alt man behøver blyant, papir og så en terning - dog en 20 sidet terning - som også bruges til mange rollespil. Målgruppen er lidt ældre børn der kan læse selv, men de kan i høj grad også bruges som oplæsningsbøger, vær dog opmærksom på at bøgerne kan være lidt for uhyggelige for de mindste.

Mareridt

Mareridt

I Mareridt, ankommer vores unge helt, til en øde og støvet stationsby på en varm sommerdag. Det går dog hurtigt op for ham, at alt ikke er som det burde være. Da han møder sovende mennesker de mest underlige steder, bl.a. midt i en kiosk med favnen fyldt med snacks.
Da helten kommer hen til sin familie, som han skulle besøge, sover de også. Her møder vores helt så en person med et djævelsk ansigt, Mareridtets herre, og får at vide at den eneste måde han kan få sin familie at se igen, er ved at blive til en del af deres mareridt, og så få dem hentet ud. Men straffen for fejl er døden. Den unge helt ser selvfølgelig ikke anden udvej end at tage på eventyr.

Historien er godt skrevet, og hænger godt sammen fra paragraf til paragraf.
Terningen skal dog ikke bruges meget, indledningsvist til at bestemme hvor mange "veksler" helten har, en veksel er møntenheden i mareridtets verden. Senere steder hvor helten skal kæmpe eller bruge sin fantasi. Deciderede kampe og udfordringer, er der dog ikke tale om , da man enten skal slå højere eller lavere end en bestemt værdi.
Eksempelvis:
Bekæmp Dyndmonsteret.
Dyndmonsterets styrke: 11
Slå 11 eller derover, gå til ...
Slå under 11, gå til ...

I bund og grund, har man 50% chance for at vinde, og 50% chance for at tabe i dette tilfælde. Andre eksempler er at hvis man taber så dør man, og må starte forfra.
Denne form for kamp og udfordring levner ikke helten mange chancer for at komme igennem bogen, og kan nok hurtigt tage modet fra yngre læsere, hvilket er en skam da bogen er ganske godt skrevet. Eksempelvis måtte jeg selv starte forfra ganske få paragraffer inde i bogen.
Mange af de valg vores helt bliver stillet op overfor er interessante. Skal helten hjælpe andre og måske give sig selv en ulempe, eller i andre tilfælde skal han vælge mellem at være modig eller løbe sin vej, og hvad mon er bedst i situationen?.
Gåder og puslerier er der ikke mange af, et enkelt vil helt sikkert give udfordringer for børn, men voksne burde kunne hjælpe dem på vej.


Samlet oplevelse

God og underholdende historie, jeg kom ikke igennem i de første par forsøg, på grund af uheldige og utilgivende terningerul som lidt overskygger den samlede oplevelse af spilbogen.

  • Helt fantastisk at der er danske spilbøger, som ikke bare er en oversættelse af udenlandske bøger.
  • Sværdhedsgraden er i den lettere ende, hvis man er heldig med terningen
  • 422 paragraffer fordelt på 428 sider
  • Gen-spils graden er minimal, har man først været igennem bliver bogen let triviel. Følelsen af man har misset noget er meget lille.
  • Negative ting: Helt klart kamp og udfordringssystemet. Den der følelse af at hvis du ruller lavt, så dør du pr. automatik er ikke god for lysten til at læse videre.
  • 428 sider uden illustrationer? Det havde givet bogen lidt mere karakter hvis man kunne fornemme stemningen ud fra enkelte illustrationer. Forsideillustrationen er ellers ganske glimrende.

Anbefaling

Ja, men...
Når Mareridt læses af børn, bør de opfordres til at prøve igen hvis helten fejler. Og måske tegne et kort undervejs, hvor de afmærker hvor der er fare på færde, så de ikke laver samme fejl næste gang.
Vil jeg købe den næste bog i Tværveje serien? Ja, helt sikkert, der er intet som en ny spilbog:-)

Tværveje (Dreamlitt 2016-2019)

  1. De dødes nat af Charlie Schneider (2016)
  2. Ankors amulet af Linea Bjerrum Nielsen (2017)
  3. Fyrtårnet af Nikolaj Johansen (2018)
  4. Mareridt af Linea Bjerrum Nielsen (2019)