Sværd og Trolddom

I 1984 kom den første danske udgave af Sværd og Trolddom, Troldmanden fra Ildbjerget, det var starten til en række på 24 eventyr rundt i Ian Livingstones og Steve Jacksons Allansia men også med spring ud i rummet og til andre verdener. I 1991 kom den sidste danske version #24 Heltens slagmark, det til trods at der fortsat blev udgivet Fighting Fantasy bøger i England (59 i alt, med den sidst i 1995 - 60 hvis man tæller den u-udgivede Bloodbones med)
I 2003 blev enkelte af bøgerne genudgivet, dog kun 8 ialt, før serien igen blev stoppet. I dag kan man være heldig at finde de brugte bøger til godt en 100kr. seddel eksempelvis i Den Blå Avis, eller ved antikvariater, de bliver dog hurtigt solgt - Måske er tiden til at de igen kan genoptrykkes?
Enkelte andre bøger relateret til Sværd og Trolddom blev udgivet, især omkring hvordan man kunne skrive sine egne eventyr, se disse udgivelser nederst på siden.

I Sværd og Trolddom er du selv helten, hvor man typisk har et våben og noget udstyr, og så ellers skal på eventyr for at finde legendariske skatte, eller selvfølgelig... redde verden fra en grusom troldmand.
Som udstyr ud over bogen, kræves kun et par 6-sidede terninger (d6), en blyant og et stykke papir - så er man ellers klar til at bevæge sig på eventyr.
Det er dog farefulde eventyr man bevæger sig ud på, og vejen igennem det kræver både held, mod og udholdenhed - derfor sker det ofte at eventyret får en fatal ende, og man derfor må starte forfra. Men efterhånden som man bliver mere erfaren (og kan huske at går man mod øst, så bliver man fanget bag et faldgitter), så ender det som regel med at man gennemfører, og bliver hædret og fejret som den helt man er.


Hvordan spilles Sværd og Trolddom

Det hele starter med et blankt eventyrskema, hvor helten skal holde styr på evner, udholdenhed, held, udstyr m.m. samt hvor man få afgjort de kampe man har mod monstre, onde troldmænd og mægtige krigere.
Det er en god ide at fotokopiere eventyrskemaet fra bogen (Det må man gerne), eller bare notere det ned på et stykke pair ved siden af. Skriv med blyant, da indholdet af skemaet ændrer sig hele tiden.

Et typisk Sværd og Trolddom eventyrskema

Evne Man ruller en seks-sidet terning og lægger 6 til (1d6+6), og får derved ens evne. Bliver evnen 7, er man en middelmådig helt, hvor imod er den 12 er man superhelt. man tester ofte sin evne når man møder udfordringer, om det er kamp mod et monster eller en tung låge der skal løftes.
Udholdenhed Man ruller 2d6+12, Bliver udholdenheden 14, skal man nok være lidt mere forsigtig, end hvis udholdenheden er 24. Tager man skade mod et monster, så tæller udholdenheden ned, når den 0 er man død - og må startre forfra...
Held Man ruller 1d6+6, får man 7 skal man ikke udfordre sit held så meget som hvis man får 12. Den store udfordring ved held er at hver gang man benytter det, tæller det 1 ned. Man tester typisk sit held om f.eks et monster får øje på en når man gemmer sig, eller om man undgår en lumsk fælde.

Et eventyr er delt op i sektioner, hvor helten skal gøre et valg. For klassisk Sværd og Trolddom er der 400 sektioner. Sektioner er ikke det samme som sidetal, og der kan godt være mere end en sektion pr. side.
En typisk sektion kunne være:

Du går ned af den østlige gang, hvor der er en lukket dør på den sydlige side, du kan høre en infernalsk larm bag døren. Lidt længere henne, drejer gangen mod syd som ender ved endnu en lukket dør.
Vil du lytte nærmere ved døren hvor larmen kommer fra, gå til 35. Vil du med draget sværd, hurtigt åbne døren hvor larmen kommer fra, gå til 265. Vil du fortsætte mod syd, og åbne døren der, gå til 142

Den garvede eventyrer vil her tegne et kort, for bedre at forestille sig hvordan der ser ud, og så man bedre kan huske næste gang man kommer forbi. Kortet kunne være noget lignende dette:
Kort over sektionen

265 Du åbner døren hvor og løber ind med draget sværd, indenfor er 2 GOBLINs oppe at skændes, da de ser dig skriger de op. Du hugger den ene ned, den anden GOBLIN trækker en lille kniv og holder sig klar.
GOBLIN Evne 5 Udholdenhed 4
Hvis du vinder gå til 381 --
Her må helten kæmpe mod goblinen, først rulles 2d6 for goblinen og lægger dens evne til, derefter ruller helten 2d6 og lægger sin evne til. Den der har højest, har vundet omgangen.
Når enten monsteret eller helten når 0 i udholdenhed er kampen slut.
Jeg ruller normalt 4 terninger på en gang, 2 i en farve for monsteret, og 2 i en anden farve for mig selv.


Danske udgivelser

Det er ikke alle fighting fantasy bøgerne der er udgivet på dansk - af de oprindelige 59 på engelsk, blev kun 24 udgivet på dansk - senere blev 8 af dem genoptrykt.
Enkelte relaterede bøger blev også oversat, bl.a.:
Sagaen om den magiske krone, der på engelsk (Sorcery)) rækker over 4 bøger - men kun 3 af dem blev oversat. Og desuden enkelte bøger om hvordan man selv laver sine eventyr.
Følgende lister de danske bøger:

1. udgave (Borgen 1984-1991)

 1. Troldmanden fra ildbjerget
 2. Kaos-borgen
 3. Stjerneskibet
 4. Ondskabens skov
 5. Tyvenes by
 6. Øglekongens ø
 7. Isheksens huler
 8. Oprørets planet
 9. Rædslernes hus
 10. Dødens labyrint
 11. Troldkarlens krypt
 12. Amok-væsnet
 13. Dødens amulet
 14. De magiske masker
 15. Heltenes prøve
 16. Frygtens fantomer
 17. Tyvenes lærling
 18. Skæbnens sværd
 19. Afgrundens slaver
 20. Tronranerens gift
 21. Dybets djævle
 22. Sjælesamlerens ø
 23. Vampyrens slot
 24. Heltenes slagmark

2. udgave (Borgen 2003)

 1. Troldmanden fra ildbjerget
 2. Kaos-borgen
 3. Dødens labyrint
 4. Amok-væsnet
 5. Tyvenes by
 6. Troldkarlens krypt
 7. Rædslernes hus
 8. Ondskabens skov

Sagaen om den magiske krone (Borgen 1989-1991)

 1. Forbandelsens bjerge
 2. Fældernes by
 3. De syv slanger
Bemærk at nr 4 i den engelske udgave (The Crown of Kings) aldrig er blevet udgivet på dansk

Noveller (Borgen 1991)

 1. Troldetandskrigen
Ikke en spilbog, men en novelle hvor krigeren Chadda Mørkmanke bl.a. kæmper sig igennem Troldmanden fra ildbjergets huler for at redde Salamonis